Stratasys
Stratasys
Firma Stratasys proizvodi uređaje za Rapid Prototyping i Rapid Manufacturing koji se mogu razdvojiti u dvije porodice, Fortus i Dimension.

Stratasys uređaji imaju jednu od najboljih preciznosti u svijetu sličnih uređaja jer u proizvodnom procesu upotrebljavaju samo stabilne termoplastike. Izrađeni dijelovi se neće promijeniti bez obzira na uvjete okoline, oni zadržavaju svoju veličinu, stabilnost i trajnost tijekom vremena – ne iskrivljuju se, ne smanjuju, niti upijaju vlagu kao što je to slučaj kod nekih smola koje upotrebljava konkurencija. Fortus se pokazao kao broj jedan kada je u pitanju preciznost dimenzija dijelova.
Ukratko o tehnologiji; Stratasys proizvodi uređaje koji izrađuju 3D tijela tehnologijom Fused Deposition Modeling (FDM). Radi se o tehnologiji koja omogućuje izradu funkcionalnih 3D modela od različitih polimera.

Linija Stratasys Fortus uređaja omogućuje izradu modela od ABS plastike, koja je najraširenija komercijalna plastika vrlo dobrih mehaničkih svojstava, te od PC (polikarbonata), PPSF (polifenilsulfona) i njihovih mješavina.
Nova generacija Fortus strojeva omogućuje izradu dijelova sa finijim detaljima, glatkom površinom te višom čvrstoćom i točnosti. Ovaj napredak u tehnologiji osigurava višestruke prednosti i brži povrat uloženih sredstava u područjima izrade prototipova, alatničarstvu i proizvodnji.
Ukoliko pogledate najnovije uzorke dijelova izrađene Fortus uređajima vidjet ćete očigledan napredak nove generacije Fortus sustava koji donosi vrhunsku preciznost. Slojevi su tanji – do 0,013 mm – kao i uže sapnice – omogućuju izradu manjih i detaljnijih komada.

http://www.stratasys.com//

Linija Dimension omogućuje izradu modela od ABS plastike, koja je najraširenija komercijalna plastika vrlo dobrih mehaničkih svojstava. Tehnologija radi na način da nanosi sloj po sloj građevnog materijala (tzv. Build materijal), s tim da pomoćnim materijalom podlaže model na mjestima gdje je to potrebno (tzv. support materijal).

ABS plastika dostupna je u standardnoj bijeloj, plavoj, žutoj, crnoj, crvenoj, zelenoj ili čelično sivoj boji. Moguće je i posebno naručiti materijal u bilo kojoj boji.

http://www.stratasys.com//